Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Verbetering watersysteem Homeruskwartier Almere

project
08-nov.-2022

In opdracht van gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland verbetert Van Wijk Beton- en Waterbouw het watersysteem van het Homeruskwartier in Almere. De werkzaamheden zijn begin oktober gestart en duurt tot medio februari 2023. Voor deze verbetering zijn we op verschillende locaties bezig met de aanleg van vijf stuwen, twee duikers en zes maaiboot inlaatplaatsen. Een mooie opdracht om uit te voeren en we kunnen niet wachten tot het eindresultaat!

Damwanden zetten Homeruskwartier in Almere

Stuwen en duikers aanleggen

De eerste werkzaamheden die plaatsvonden waren het zetten van de damwanden. Vervolgens hebben we taatskuipen geplaatst in de slootbodem, zodat we de stuwen in ‘het droge’ konden monteren. Door een stuw kan het waterpeil worden gereguleerd. De damwand wordt afgewerkt met een betonnen deksloof en leuningwerk t.b.v. de bereikbaarheid van de bedieningskast.

Naast de aanleg van de stuwen, worden ook twee duikers aangelegd. Zo kan de doorstroming van het water onder controle worden gehouden. De duiker wordt onderheid met houten palen van 8 meter lang. Om dit droog te kunnen maken zijn de sloten aan beide zijden van tevoren afgedamd.

Aanleg van de stuw


Maaiboot inlaatplaatsen

Op zes verschillende plekken wordt langs het water een maaiboot inlaatplaats gemaakt. Hierdoor kan een maaiboot makkelijker het water in gelaten worden. Om dit aan te leggen is eerst een cunet gegraven en aangevuld met fundering en zand. Vervolgens worden hier blokkenmatten opgelegd, zodat de trailers een vaste ondergrond hebben om de maaiboot te water te laten.

Maaiboot inlaatplaatsen
pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.