Autoviaduct Rijnvliet
14 april 2017
Leidsche Rijn raambestek 5
14 april 2017
Show all

Vleutensebaan

In de afgelopen decennia dat Van Wijk Nieuwegein (VWN) samen met de gemeente Utrecht en andere betrokkenen zich richt op de ontwikkeling van Leidsche Rijn, is het verbinden van dit gedeelte aan het centrum van Utrecht altijd een belangrijke focus geweest. Door de verbinding van de Vleutensebaan aan de Hogeweidebrug rijdt sinds 28 november 2016 het verkeer in één lijn van Leidsche Rijn naar Vredenburg.

Het asfalt is pas net aangebracht of het verkeer raast al over de Vleutensebaan richting de koffiegeur van de Douwe Egberts fabriek. Maar dit project gaat verder dan alleen het stuk asfalt. Vlak naast de weg zijn de fraai versierde betonpilaren te zien van de liftconstructie die straks zorgt voor een snelle instap richting de bus op de Vleutensebaan vanaf het winkelcentrum. Zo is dit stuk infrastructuur een integraal onderdeel van het grotere geheel waar VWN in Leidsche Rijn actief mee bezig is.

De kunstwerken, te weten vier grote viaducten, zijn door VWN technisch ontworpen en gerealiseerd. Twee van de vier dekken zijn in het werk gestort en nagespannen. De betonwanden zijn rijkelijk afgewerkt met tegelwerk en natuursteen. Het kunstwerk Brusselplein is gedeeltelijk voorzien van een houten sierplafond (900 m2) dat verdiept in de onderkant van het dek ligt. Door vroegtijdig  mee te denken met de opdrachtgever hebben technische verbeteringen geleid tot een korte bouwtijd, laag uitvoeringsrisico en een kostenefficiënt en duurzaam ontwerp. In dit hele project zijn tevens alle betrokkenen continu intensief geïnformeerd.