Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Een bijzonder innovatief project in Amsterdam

project
23-apr.-2021

Op de Kromme Mijdrechtstraat in Amsterdam werken we mee aan een pilotproject van Gemeente Amsterdam, Waternet en de Hogeschool van Amsterdam. Er wordt bij deze onderhoudsopdracht geëxperimenteerd met een combinatie van een nieuw soort baksteen en waterbergende fundering. De bakstenen en fundering bestaan uit hergebruikte materialen, waardoor dit project niet alleen innovatief, is maar ook zeer duurzaam is!

Duurzame bestrating

Op de Kromme Mijdrechtstraat werkt Van Wijk aan de herinrichting van de straat. Dit keer een bijzonder project. Er wordt namelijk een constructie toegepast die nog niet eerder is uitgevoerd in Nederland. De opbouw van de constructie ziet er bij dit project dan ook anders uit dan anders.

Na het uitgraven van de oude straat brengen we een doek aan met daarop de fundering: de Accorder van AquaBASE. Hierop wordt een 40cm diepe laag drainmix gestort, waarna het doek wordt dichtgevouwen en er vervolgens een straatlaag wordt aangebracht. Als laatste wordt de weg bestraat met speciale ZOAK-stenen (Zeer Open Afval Keramiek). Deze constructie zorgt ervoor dat de straat beter bestand is tegen het veranderende klimaat waarbij het vaker en meer regent.

Deze week wordt de drainmix over de Accorder gestort. De drainmix houdt regenwater vast en vormt een stabiele basis. De Accorder is een waterdoorlatend geotextiel en zorgt voor meer draagkracht in de constructie. Wanneer de drainmix gestort is, vouwen we het doek dicht en kunnen we beginnen met de bestrating. Welke weer volgens de Puccinimethode gelegd wordt.

Uitvoerder John Helmes: ‘’Het is heel belangrijk dat de aquabase op de juiste manier wordt aangebracht waarbij het altijd schoon blijft, zodat de waterdoorlatendheid behouden blijft.”

De straat is opgedeeld in verschillende vakken zodat de gemeente samen met Waternet en de Hogeschool van Amsterdam de komende twee jaar infiltratieproeven kunnen doen. De verschillende vakken laten dan zien welke het beste effect heeft en de snelste infiltratiesnelheid. De proeven worden gemeten met een H2O- sensor. Bij een positief resultaat zal deze fundering ook op andere plekken toegepast worden.

Geweldig om mee te mogen werken aan dit duurzame en innovatieve project!

Drainmix regenwater fundering basis
Twee lagen fundering waterdoorlatend
pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.