Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Vervangen Veenenburgerbrug in Lisse

project
28-jun.-2021

In opdracht van Gemeente Lisse vervangen we de Veenenburgerbrug. Er wordt zoveel mogelijk aan gedaan om het originele uiterlijk van de oude brug te behouden.

De brug inhijsen

Originele brug van kalkzandsteen

De Veenenburgerbrug komt uit 1928. Het is een bijzondere brug omdat het materiaal over de geschiedenis van Lisse en de omgeving verteld. De brug had landhoofden van ongewapend kalkzandsteen. Kalkzandsteen werd hier vroeger veel gebruikt omdat de kalkzandsteenfabriek om de hoek stond. De brug is bijna 100 jaar meegegaan! Toch is de brug toe aan vervanging.

De oude brug
20210622124552 IMG 7729

Geprefabriceerd brugdek

Onze collega’s van Dusseldorp hebben de brug gesloopt, inclusief het stempelraam dat onder water zat. Daarna is een nieuwe fundering en damwanden geplaatst. Het brugdek is zelf geprefabriceerd op de werf in De Meern. Na het uitharden van het beton werden de twee brugdelen vorige week naar Lisse vervoerd en het inhijsen op locatie. De brugdelen zijn na het inhijsen aan elkaar gestort door middel van een natte knoop. Nu is de afbouw begonnen. Als laatste komt er een asfaltlaag overheen aansluitend aan de weg, waardoor het één geheel vormt.

Authenticiteit behouden

Op de oude brug stonden vier authentieke betonpoer palen. Eén daarvan was helaas al verdwenen dus dit is opnieuw gemaakt, precies zoals de originele. De andere drie worden gerestaureerd en herplaatst op de nieuwe brug. Het uiterlijk zal daarom niet veel verschillen van de oorspronkelijke brug. Ook het oude naambordje uit 1928 is herplaatst in de nieuwe leuning. Zo wordt de geschiedenis van Lisse behouden, naar wens van de vereniging Oud Lisse.

De werkzaamheden liggen strak op schema voor de tijdige opening midden juli.

Aankomst van de brugdekken
Brugdek inhijsen
De brug monteren
pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.