Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Betonreparatie bij een duiker in Utrecht

project
11-mei-2023

Voor de gemeente Utrecht voeren we betonreparaties uit in de hele stad. Onlangs hebben we een reparatie uitgevoerd aan een duiker bij de Toulouselaan. Het is van belang dat duikers regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden, om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn en goed blijven functioneren.

Betonschade bij een duiker

Bij deze duiker is er carbonatatie schade aangetroffen. Carbonatatie schade is een veelvoorkomend probleem bij betonnen constructies, dat ontstaat wanneer het wapeningsstaal in het beton begint te corroderen. Er is te weinig dekking of schade waardoor er zuurstof en vocht bij de wapening komt. Dit kan leiden tot ernstige schade aan de structuur van het beton en uiteindelijk tot instabiliteit. Het is daarom belangrijk om betonschade tijdig te ontdekken en te behandelen om verdere schade aan de duiker te voorkomen.

Betonreparatie bij duiker in Utrecht

Onze oplossing voor de betonschade

Om dit probleem op te lossen hebben we de duiker grondig aangepakt om verdere schade te voorkomen. Met behulp van hakhamers op compressor en met puntbeitels zijn alle losse delen en beton tot 1 cm achter de eerste laag wapening verwijderd. Vervolgens is het oppervlak gereinigd met een hogedrukreiniger om alle resten en stof te verwijderen.

Om verdere corrosie van de wapening te voorkomen, hebben we de roest verwijderd middels schuren en borstelen en is er een primer aangebracht. Deze behandeling stopt de corrosie en zorgt ervoor dat het wapeningsstaal in het beton niet verder kan roesten. Nadat de primer is aangebracht, hebben we de mortel met een spuitapplicatie aangebracht en gladgestreken om een gelijkmatig oppervlak te creëren.

Mortel aanbrengen met spuitapplicatie

Om toekomstige schade te voorkomen hebben we tenslotte een beschermende laag aangebracht. Dit hebben we gedaan door het aanbrengen van een waterdichte coating. Hierdoor is het beton beschermd tegen toekomstige invloeden van buitenaf en blijft de duiker duurzaam en veilig. Kortom, deze duiker kan er weer jaren tegenaan!

pijltje-klein-roze-downCreated with Sketch.